INICI PROJECTE Morelands Escoltar Cançons Botiga Virtual Sobre Catalunya CONTACTE I VINCLES
 

                      

                     1.-Què és el Català?

                           2.-Què és Catalunya?

                           3.-Símbols de Catalunya

                           4.-Tradicions i cultura catalanes

                           5.-Personatges Cèlebres Catalans

                           6.-Vincles Catalans

 

 

 

 

1.-Què és el Català?          (Tornar al Menú)

 

El Català és una llengua parlada per uns 10 milions de persones a tot el món. Per tant, hem de considerar-la una llengua important d'Europa.

Es parla a Catalunya, al País Valencià (anomenada Valencià), Illes Balears, Rosselló (sud de França), a Andorra, en algunes parts d'Aragó i a l’Alguer (petita ciutat a la illa italiana de Sardenya).

Això significa que el Català és parlat a 4 estats europeus: Espanya, França, Itàlia i Andorra (on n'és la llengua oficial. El conjunt d'aquestes zones de parla catalana s'anomena "Els Països Catalans".

 

 

La població total d'aquestes zones és de 13 milions de parlants, i uns 10 milions l’utilitzen habitualment.

Té estatus cooficial a Catalunya, València, Illes Balears i oficial a Andorra, zones on el Català està fort i ple de vida, en canvi, no està reconegut ni al sud de França, ni a l’Alguer, cosa que el debilita dia rere dia en aquestes zones.

El Català és una llengua llatina, per tant té les mateixes arrels que l'Italià, l'Espanyol, el Portuguès, Rumanès, Occità i Francès. La llengua més semblant és l'Occità. El Francès i l'italià s'assemblen més al Català que al Castellà. El Català parlat al País Valencià s'anomena Valencià. Difereix del Català normalitzat com el Provençal de l'Occità normalitzat. El vocabulari Valencià és principalment Català, encara que la seva pronunciació sembla més propera a l'espanyola (el què no vol dir que vingui de l'Espanyol!).

 

 (Tornar al Menú)

 

 

2.-Què és Catalunya?

Catalunya és una nació dins de l’estat espanyol. L’Estatut d’Autonomia de Catalunya recull aquest sentiment nacional del Poble Català. L’estat espanyol però, excepte en temps de la República, no ha reconegut mai l’existència de la Nació Catalana, considerant-la només una nacionalitat.

La llengua pròpia de Catalunya és el Català, i la seva capital, Barcelona.

 Catalunya està situada al triangle Nord-Est de la Península Ibèrica, delimitada pels Pirineus i el Mar Mediterrani.

De cultura tradicionalment democràtica i europeista, Catalunya sempre ha estat una defensora de les llibertats, però l’estat espanyol n’ha perseguit durant segles la seva llengua i els seus defensors. Durant la dictadura de Franco, per exemple, l’ús del Català era motiu de presó, i la defensa de la Nació Catalana, d’execució.

 La supervivència de la Llengua i de la Nació Catalana fins avui en dia només s'explica per la forta identitat, la voluntat inamovible, i la forta economia del Poble Català, que va resistir heròicament a totes les envestides.

Cal dir que, avui en dia, amb la cooficialitat reconeguda pel govern espanyol i les polítiques d’inmersió i normalització lingüística del Govern Català (anomenat Generalitat de Catalunya), el Català es torna a ensenyar a les escoles, torna a ser normal en la vida cotidiana i es segueix parlant al carrer, lo que augura un futur potencialment bo per a la seva supervivència.

 Catalunya té uns 7 milions d’habitants i es caracteritza per ser econòmicament una de les regions més potents, riques i industrials d’Europa, i lògicament d’Espanya. Actualment està en plé procés de reconstrucció Nacional, alhora que lidera el projecte de l’eix mediterrani, que es convertirà en un dels pols econòmics d’Europa.

(Tornar al Menú)

 

 

3.-Símbols de Catalunya


3.1.-Escut:
L'escut de Catalunya és l'escut dels comtes reis sobirans de Barcelona. Aquest és un dels quatre escuts més antics d'Europa, ja que el primer document en el qual apareix és un segell del comte Ramon Berenguer IV de l'any 1150.

Des del 1137 i fins al 1714, l'escut dels comtes de Barcelona, ja amb el títol de reis, fou l'escut de l'anomenada Corona d'Aragó i avui dia forma el tercer quarter de l'escut del regne d'Espanya.

 

3.2.-La bandera (La Senyera):

La bandera de Catalunya és una bandera de les anomenades heràldiques. Possiblement

 la bandera, pendó o estendard dels comtes fou anterior a l'escut. No en tenim referència documental fins al segle XIII, però és una de les més antigues d'Europa.

Al principi els pals de l'escut eren representats a la bandera ja verticalment ja horitzontalment. Aquesta darrera disposició fou la que acabà imposant-se i és la bandera oficial de la nació catalana: faixada amb cinc faixes grogues i quatre de vermelles, totes del mateix gruix.
 


3.3.-L'himne de Catalunya:


Els Segadors és l'himne nacional de Catalunya des de final del segle XIX. El text utilitza elements de la tradició oral de fets anteriorment ocorreguts. Cal, doncs, veure darrere l'himne una primitiva cançó nascuda arran dels fets històrics de 1640: la guerra dels catalans contra el rei Felip IV, en la qual els pagesos protagonitzaren episodis importants.

L'himne té les característiques d'una crida aferrissada a la defensa de la llibertat de la terra. Solemne i ferm, uneix voluntats a favor de la supervivència d'un poble que proclama la seva realitat nacional.

Podeu sentir la versió en Heavy Metal de Morelands clicant a : Els Segadors

Per sentir l'himne original amb la lletra, o per saber més sobre els símbols catalans, aquí teniu uns vincles:

English: http://www.gencat.net/catalunya/eng/simbols.htm#seccio2

Castellano: http://www.gencat.net/catalunya/cas/simbols.htm#seccio2

(Tornar al Menú)

 

 

4.-Tradicions i Cultura Catalanes

No mencionaré totes les tradicions ni les cultures, però sí que faré esment d'unes quantes per a què us en feu una idea:

4.1-Castells: Es tracta de castells humans, què poden arribar als 17m.
M'he permés la llicència de posar algunes fotos dels Castellers de Vilafranca (suposo que no us importarà, eh xiquets?). Si en voleu veure més, aneu al seu web:

 

http://www.impacte.com/cdv/fotos.htm
 


http://www.impacte.com/cdv/fotos.htm


4.2.-Trobades de gegants i correfocs: Després de la cercavil.la amb els gegants i capgrossos, arriben els correfocs. Observeu el públic com disfruta saltant i ballant sota les espurnes. Els habitants de les cases dels voltants acostumen a tirar aigua per la finestra per a refrescar i minimitzar el risc de cremades...Fotos: Morelands


4.3-Futbol: L'equip més important i famós de Catalunya és el FC Barcelona (Bar
ça). Grans estrelles mundials de tots els temps, com Cruyff, Maradona, Romario, Ronaldo, Ronaldinho, Leo Messi, etc han jugat amb el Barça.

Durant la repressió franquista es va convertir en l'ànima de les reivindicacions nacionals de Catalunya; per a que ho entengueu, com una espècie de selecció nacional catalana.

 

 

 

 


4.4.-Pà amb tomàquet: És un menjar senzill de fer, típicament Català i és boníssi
m. Es fa amb pa (evitar el pa de motllo, si pot ser, pa torrat), tomata i oli i sal (hi ha gent que rasca un all al pa torrat abans de sucar la tomata).
Els ingredients es posen en el següent ordre:
Pa, (all), tomata, sal, oli.

 

 


Per a Saber-ne més:
http://www.platodeldia.com/parati/especiales/?pagina=parati_especiales_046_046
4.5.-La Sardana:és el més famós dels balls típicament catalans. També s’anomena Sardana a la composició musical que sempre acompanya el ball. La rotllana pot fer-se de qualsevol tamany, depenent de la gent que la balli, i la música sempre és tocada per una Cobla (tipus de formació musical). Tant la música com els intèrprets normalment són d’una gran qualitat, de manera que també hi ha molta gent que va a les Sardanes a escoltar-les.


Per a saber-ne més:
http://fed.sardanista.cat/

(Tornar al Menú)


 

 

5.-Personatges Cèlebres Catalans

No són els únics, però aquests personatges són mundialment coneguts com Gaudí o Dalí, o trascendentals en el decurs de la Història, com en Joan Pujol. 

-Antoni Gaudí: Arquitecte. Va dissenyar la Sagrada Familia de Barcelona, etc.

-Joan Pujol: Espia que va fer-se passar per espia nazi. Va enganyar al mateix Hitler donant informació falsa que va permetre el desembarcament de Normandia, el qual va suposar el final de la Segona Guerra Mundial.

-Pau Casals: Violoncel.lista

-Salvador Dalí: Pintor

-Cristòfor Colom: Descobridor d'amèrica. Descartat el seu orígen Genovès, una de les teories actuals és que Colom era Catalanoparlant, concretament Mallorquí o de Barcelona.

-Joan Miró: Pintor

-Joan Oró: Bioquímic. Ha estat President de la International Society for the Study the origin of life (1989-1993).

-Abad Oliba de St. Miquel de Cuixà: Primer tractat de Pau de la història s.XII

-Montserrat Caballé: Soprano.

-Josep Carreres: Tenor.

-Pau Gasol: El primer jugador de Bàsquet Català (2m 15cm) que ha jugat la All Stars de la NBA.

-Gabriel Ferreter i Mora: filòsof

(Tornar al Menú)

 

 

6.-Vincles Catalans

Per a anar a la pàgina de Vincles Catalans, cliqueu AQUÍ

 

 (Tornar al Menú)

 

 

 

©Morelands 2006

Última actualització: 09/03/2010